Föreningas stadgor
Gällande stadgor för Tolkis FBK rf
Namn och hemort
1 §
Föreningens namn är Tolkis Frivilliga Brandkår rf. Förenin-gen benämns i dessa stadgar brandkår.
Brandkårens verksamhetsområde är Borgå landskommun och hemort Borgå lands kommun.
Brandkåren kan vara medlem i Nylands läns Rädd-ningsförbund eller motsvarande förening samt i andra inom branschen verkande lokala eller regionala föreningar.
Ändamål
2 §
Brandkårens syfte är att befrämja och utveckla släcknings- och rädd-ningsverksamheten samt att ge organiserad släcknings- och räddningsh-jälp vid normal- och undantagsförhållanden. Brandkåren rekryterar till medlemmar personer, vilka är intresserade att frivilligt och organiserat främja samhällets och omgivningens säkerhet samt trygga medborgare från faror vid olyckor.
Brandkårens strävar även till att utveckla sina medlemmar och att uppfostra dem till ansvarsfulla och samarbetsföra individer i brandkårsi-déell anda.
Verksamhetsformer
3 §
För att fullfölja sitt syfte skall brandkåren:
1. sträva till att sluta avtal med kommunen, så att kåren blir en kommunal brandkår,
2. vid behov sluta andra avtal, vilka hör till räddningsbranschen eller annars krävs för verksamhetens upp-rätthållande,
3. samarbeta med branschens myndigheter samt övriga till branschen hörande personer och samfund,
4. vid behov upprätthålla en alarmavdelning samt för att upprätt-hålla och trygga verksamheten, en tillräcklig stödverksamhet s.s. ungdoms-, dam-, veteran- och musikkårsverksamhet,
5. ge förslag för att utveckla branschen,
6. främja medborgarnas intresse för frivillig verksamhet och självskydd för att skydda människor, egendom och omgivning,
7. informera och rådgiva medborgarna i att förebygga olyckor samt i att minska skador vid olyckor och skadesituationer,
8. vid behov arrangera kursaktig utbildning inom säkerhets-branschen för medborgare,
9. ge sina medlemmar planmässig teoretisk och praktisk undervisning och övning inom räddningsbranschen,
10. erbjuda sina medlemmar en mångsidig och kvalitetsmässig verksamhet och ge möjligheter till en rättfram samvaro samt,
11. aktivt verka för att bevara det frivilliga brandkårsarbetets idéella traditioner.
Medlemskap
4 §
Till föreningens egentliga medlem kan brandkårens styrelse godkänna person, sammanslutning eller samfund, med rättsförmåga, som förbinder sig att följa brandkårens stadgar. Till egentlig medlem kan också godkännas person under 16 år med vårdnadshavares eller för-myndares samtycke.
Till understödande medlem kan styrelsen godkänna samfund eller enskild person, med rättsförmåga, som önskar understöda brandkårens verksamhet eller delta i verksamheten och förbinder sig att erlägga den av brandkårens möte fastställda understöds-avgiften. Understödande medlem har yttranderätt vid möte.
Till hedersordförande, hederschef och hedersmedlem kan brandkårens möte på framställning av styrelsen kalla person, som förtjänstfullt har befrämjat brandkårens verksamhet.
5 §
Vid medlems utträde och uteslutande av medlem ur föreningen följs ikraftvarande föreningslag.
Egentlig medlem eller understödande medlem anses genom styrelsebeslut ha utträtt ifall inte försummad medlems- eller understödsavgift har erlagts senast under påföljande kalenderår.
Medlemsavgifter och andra inkomster samt förmögenhet
6 §
Egentliga medlemmar erlägger medlemsavgift och understödande medlem erlägger understödsavgift. Hedersordförande, -chef och -med-lemmar erlägger inte medlemsavgift.
Brandkårens vårmöte besluter om medlems- och understödsavgiftens storlek för följande kalenderår.
7 §
Brandkåren kan med vederbörligt tillstånd anordna fester, lotterier och penninginsamlingar samt motta understöd, donationer och testamenten, utöva till brandkårens verksamhetsbransch hörande förlags-, publikations- och förmedlingsverksamhet samt skaffa och äga fast och lös egendom för sin verksamhet.
Brandkårens mål är inte att skaffa vinst eller annan ekonomisk fördel åt däri delaktiga.
Verksamhetsorgan
8 §
Brandkåren har möte, styrelse och brandkårens chef samt andra av styrelsen utsedda verksamhetsorgan.
Möten
9 §
Brandkåren sammankallas till ordinarie möte två gånger årligen av styrelsen, vårmöte i mars-april och höstmöte i oktober-november.
Vid ordinarie möte behandlas följande ärenden:
Vid vårmötet:
1. Väljs ordförande och sekreterare för mötet,
2. väljs två protokolljusterare,
3. väljs två rösträknare,
4. konstateras mötets laglighet och beslutsförhet,
5. behandlas den av styrelsen uppgjorda verksamhetsberättelsen för föregående kalenderår,
6. behandlas föregående kalenderårs bokslut och re-visionsberättelsen,
7. besluts om fastställande av bokslutet,
8. besluts om beviljande av ansvarsfrihet eller annan åtgärd till vilken årsberättelsen, bokslutet, eller revisionsberättelsen kan ge upphov till,
9. besluts om understöds- och medlemsavgiftens storlek samt,
10. behandlas eventuella andra, i möteskallelsen nämnda, ärenden.
Vid höstmötet:
1. Väljs ordförande och sekreterare för mötet,
2. väljs två protokolljusterare,
3. väljs två rösträknare,
4. konstateras mötets laglighet och beslutsförhet,
5. faställs verksamhets- och ekonomiplan för följande kalenderår,
6. väljs styrelseordförande för följande ett kalenderår,
7. besluts styrelseledamöternas antal,
8. väljs för de tre följande kalenderåren nya styrelse-ledamöter is-tället för de i tur att avgå,
9. väljs två revisorer och två revisorssuppleanter samt,
10. behandlas eventuella andra, i möteskallelsen nämnda, ärenden.
Om ordinarie möten meddelas senast två veckor före mötet på brandkårens anslagstavla, genom tidningsannons eller medelst skriftlig kallelse, som skickats per post till varje medlem.
Ärende, som brandkårs medlem önskas uppta till behandling på möte, bör meddelas styrelsen skriftligen senast den 15 februari för vårmötets del och senast den 15 september för höstmötets del.
Extra möte
10 §
Extra möte hålls, då styrelsen anser det nödvändigt eller då minst en tiondedel av de röstberättigade medlemmarna därom skriftligen av styrelsen anhåller, med angivande av det ärende som skall behandlas.
Om extra möte meddelas på samma sätt som om ordinarie brandkårsmöte.
Styrelsen
11 §
Brandkårens ärenden handhas av styrelsen, till vilken hör ordförande och 3 - 6 andra medlemmar.
Ordförandes verksamhetsperiod är ett kalenderår. Styrelsens övriga medlemmar väljs av brandkårens höstmöte för tre kalenderår så att en tredjedel av styrelsen årligen är i tur att avgå. De medlemmar, vilka skall avgå efter det första och andra verksamhetsåret avgörs med lottdrag-ning. Person som inväljs i styrelsen bör vara myndig. Styrelsen väljer inom sig vice ordförande för ett kalenderår i sänder.
Styrelsen är beslutför då ordföranden eller i hans frånvaro vice ord-
föranden och minst hälften av de övriga styrelsemedlemmarna är närvarande. Styrelsens beslut blir vid röstning det förslag vilket understöds av majoriteten. Vid lika röstetal vinner det förslag, som ordfö-rande understöder. Vid personval avgör dock lotten.
Styrelsen sammankallas av ordföranden eller, om han är förhindrad, av viceordföranden. Styrelsen bör även sammankallas om minst 3 styrelsemedlemmar därom skriftligen av ordföranden anhåller.
12 §
Styrelsen uppgift är att:
- sköta brandkårens ärenden i enlighet med dessa stadgar och de ordinarie mötenas beslut, så att de uppställda funktionella och ekonomiska målen uppnås,
- sörja för att utveckla brandkårens verksamhet,
- bereda och framlägga ärenden vilka skall behandlas på de ordinarie mötena,
- sammankalla brandkårens möten,
- utse brandkårens chef och annan behövlig personal samt tillsätta behövliga verksamhetsorgan,
- fastställa befälets uppgifter och ansvara för att befälet, som deltar i släcknings- och räddningsverksamheten, har en utbildning och utrustning som uppfyller de av inrikesministeriet stadgade duglighets-kraven,
- fastställa nödvändiga direktiv och andra bestående bestäm-melser för organiserande av verksamheten och ekonomin,
- förbereda brandkårens funktionella och resultatmässiga mål,
- framlägga förslag om förtjänsttecken och andra tecken samt besluta om beviljande av brandkårens egna förtjänsttecken,
- representera brandkåren.
13 §
Brandkårens chef har till uppgift att leda brandkårens verksamhet enligt styrelsen beslut.
Tecknande av brandkårens namn
14 §
Brandkårens namn tecknas av styrelsens ordförande, av brandkårens chef eller av annan av styrelsen utsedd person, var och en ensam. Namntecknaren bör vara myndig.
Räkenskaper
15 §
Brandkårens räkenskaper avslutas kalenderårsvis. Bokslutet bör lämnas till revisorerna före utgången av februari. Revisorerna bör avge sitt skriftliga utlåtande senast den 15 mars.
Omröstningar
16 §
Har på brandkårens möte gjorts två eller flere understödda förslag, förrättas nödvändiga röstningar öppet. Personval förrättas vid fordran med slutna röstsedlar.
Om rösterna faller lika, vinner det förslag som understöds av mötesordföranden. Vid personval avgör dock lotten. Vid brand-kårens möte har varje medlem en röst, undantaget understödsmedlemmar.
Ändring av brandkårens stadgar
17 §
I dessa stadgar kan göras ändringar, då man i möteskallelsen meddelat om stadgeändringen och minst tre fjärdedelar (3/4) av de givna rösterna på brandkårens möte understöder detta.
Upplösning av brandkåren
18 §
Beslut om en upplösning av brandkåren bör fattas på ett för ändamålet sammankallat brandkårsmöte med ett tre fjärdedels majoritetsbeslut. Upplösningen bör bekräftas med ett likadant majoritetsbeslut på ett
andra för ändamålet sammankallat möte, som hålls tidigast tre månader efter det första mötet.
Vid det möte, där man för andra gången besluter om att upplösa brandkåren, bör man samtidigt bestämma hur brandkårens egendom skall användas för att stöda räddningsbranschens ändåmål.
19 §
Uppnådda medlemsrättigheter kvarstår.