Nya stadgar
Föreningar arbetar med att förnya sina stadgar. Nedan styrelsens förslag (9.3.2025) för vårmötet 2025.
Namn och hemort
1 §
Föreningens namn är Tolkis Frivilliga Brandkår r.f. Föreningen benämns brandkår i dessa stadgar. Brandkårens hemort är Borgå.
Syfte
2 §
Brandkårens syfte är att främja och utveckla samhällets och medborgarnas normala säkerhet och att bistå vid undantagsförhållanden. Brandkåren kan bedriva i hälsovårdslagen definierad prehospital akutsjukvård om så överenskommits genom avtal.
Brandkåren samlar sådana personer till medlemmar som såväl frivilligt som organiserat är intresserade av att främja samhällets och omgivningens säkerhet och att trygga medborgarna från faror som förorsakas av olyckor.
Brandkårens syfte är vidare att utveckla sina medlemmar och sträva till att fostra dem till ansvarskännande individer med samarbetsförmåga i enlighet med räddningsväsendets värden.
Verksamhetsformer
3 §
För att fullfölja sitt syfte:
- strävar brandkåren till att tillsammans med motsvarande part inom räddningsväsendet ingå brandkårsavtal,
- strävar brandkåren till att vid behov producera avtalsenlig prehospital akutsjukvård,
- strävar brandkåren till att vid behov producera stadgeenlig larmförplägningsverksamhet.
- uppgör brandkåren vid behov andra avtal som berör räddningsbranschen och andra avtal som förutsätts för upprätthållandet av verksamheten,
- samarbetar brandkåren med branschens myndigheter samt övriga till branschen hörande personer och samfund,
- upprätthåller brandkåren av avtalet föranledda utryckningsfunktioner samt oregistrerade avdelningar (tex. stöd-, ungdoms-, och veteranavdelningar) vilka kan anses nödvändiga för upprätthållande av verksamheten och tryggandet av kontinuiteten, för vilka styrelsen fastställer instruktioner,
- gör brandkåren vid behov förslag rörande utvecklandet av räddningsväsendet och den prehospitala akutsjukvården,
- främjar brandkåren medborgarnas intresse för frivilligarbete och deras frivilliga verksamhet i syfte att skydda människor, egendom och natur,
- handleder och råder brandkåren medborgarna att förhindra uppkomsten av olyckstillbud samt minska faror vid olyckor och skadesituationer,
- arrangerar brandkåren vid behov utbildning inom säkerhetsbranschen för medborgare,
- ger brandkåren sina medlemmar planmässig teoretisk, kunskapsmässig och tendentiös undervisning inom räddningsbranschen,
- erbjuder brandkåren sina medlemmar mångsidig och kvalitativ verksamhet samt möjlighet till samvaro genom att ansvara för att medlemmarna bemöts säkert, jämlikt och jämställt
- verkar brandkåren aktivt för att bevara det frivilliga brandkårsarbetets ideella traditioner,
- kan brandkåren anskaffa utrustning och redskap vilka uppfyller aktuell standard och regler för sin verksamhet
- stöder brandkåren vid behov den frivilliga räddningstjänsten,
- kan brandkåren vara medlem i andra samfund,
- utför brandkåren vid behov andra serviceuppgifter mot vederlag för att finansiera brandkårsverksamheten.
Medlemskap
4 §
Till föreningens ordinarie medlem kan brandkårens styrelse godkänna person som förbinder sig till att följa brandkårens stadgar. Till ordinarie medlem kan även godkännas person under 18 år med samtycke av vårdnadshavare eller förmyndare.
Styrelsen godkänner en person som har uttryckt sin vilja att ansluta sig till brandkåren som provmedlem.
Efter provmedlemstiden sex (6) månader endera godkänner eller förkastar styrelsen den nya medlemmen som ordinarie medlem.
Som understödande medlem kan brandkårens styrelse godkänna förening med rättsförmåga eller enskild person som önskar stöda brandkårens verksamhet och önskar delta i den och som förbinder sig till att erlägga av brandkårens möte utfärdad anslutnings- och understödsavgift.
På förslag av styrelsen kan brandkårens möte till hedersordförande, hederschef och hedersmedlem kalla en person som på ett förtjänstfullt sätt främjat brandkårens verksamhet. Hedersmedlemskapet är livslångt men brandkårens möte kan befria hedersordföranden, -chefen eller -medlemmen från hedersordförandeskapet, -chefskapet eller medlemskapet om hedersordföranden, -chefen eller -medlemmen fungerar mot brandkårens stadgar eller uppträder på ett för brandkåren nedvärderande sätt.
Medlems utträde, bestraffningsförfarande och uteslutning
5 §
Ifråga om medlems utträde ur föreningen tillämpas stadgarna i gällande föreningslag.
Styrelsen kan bestraffa en brandkårsmedlem som har förfarit mot brandkårens stadgar, instruktioner eller mot räddningsväsendets värden, endera som en muntlig anmärkning, skriftlig varning eller som en tidsbestämd uteslutning ur brandkårens verksamhet. Före ett bestraffningsförfarande bör man alltid ge medlemmen en möjlighet att bli hörd.
Styrelsen kan utesluta en medlem som inte fyller de förpliktelser som har ålagts medlemmarna, fungerar mot brandkårens stadgar och instruktion eller uppför sig på ett nedsättande sätt mot brandkårens värde. En medlems förpliktelser är nämnda i avdelningarnas instruktioner och vid behov i blanketten för medlemsansökan. Före uteslutningen bör man alltid ge medlemmen en möjlighet att bli hörd. Den uteslutna meddelas skriftligt om beslutet.
Den som är missnöjd med beslutet kan vädja till brandkårens möte genom att lämna en skriftlig klagan till styrelsen inom 14 dygn efter beslutets tillkännagivande. Efter att klagan har inkommit till styrelsen är det styrelsens skyldighet att sammankalla endera till ordinarie eller extraordinarie möte senast inom två (2) månader.
En ordinarie medlem eller understödande medlem anses utesluten med styrelsens beslut såvida inte försummad medlems- eller understödsavgift trots påminnelse har erlagts inom sex (6) månader från påminnelsens förfallodag.
Medlemsavgifter och andra inkomster samt egendom
6 §
De ordinarie medlemmarna erlägger en medlemsavgift och understödande medlemmarna en understödsavgift. Hedersordföranden, -chefen och -medlemmarna samt provmedlemmarna erlägger ingen medlemsavgift.
Brandkårens höstmöte besluter om storleken på följande kalenderårs medlemsavgift och understödsavgift. Anslutnings- och medlemsavgiften kan även vara nominell eller noll.
7 §
Brandkåren kan, med behöriga tillstånd anordna fester, lotterier och insamling av medel samt emotta understöd, donationer och testamenten, idka till brandkårsbranschen hörande utbildnings-, förlags-, utgivnings- och förmedlingsverksamhet samt anskaffa och äga fast och lös egendom för sin verksamhet.
Avsikten med brandkåren är inte att införskaffa vinst eller annan ekonomisk fördel för dem som deltar i verksamheten.
Verksamhetsorgan
8 §
Brandkåren har möte, styrelse och brandkårens chef samt eventuella andra verksamhetsorgan som styrelsen har tillsatt.
Möten
9 §
Brandkårens ordinarie möte hålls på kallelse av styrelsen två gånger om året, vårmötet i mars-maj och höstmötet i oktober-december. Man kan delta i brandkårens möten även via dataförbindelse eller annat tekniskt hjälpmedel under själva mötet om styrelsen så besluter och om man har anmält om saken i möteskallelsen.
Deltagandet i möte via dataförbindelse eller annat tekniskt hjälpmedel kan förutsätta förhandsanmälan i enlighet med direktiven i möteskallelsen.
Vid det ordinarie mötet behandlas följande ärenden:
Vid vårmötet
1. mötets öppnande
2. konstateras mötets laglighet och beslutförhet samt deltagarna
3. väljs mötets ordförande, sekreterare, två protokolljusterare och vid behov två rösträknare
4. godkänns mötets föredragningslista
5. presenteras årsberättelsen
6. presenteras bokslutet, och verksamhetsgranskarens/revisorns utlåtande
7. besluts om fastställandet av bokslutet
8. beviljandet av ansvarsfrihet för styrelsen och andra ansvarspersoner
9. behandlas andra i möteskallelsen nämnda ärenden.
Vid höstmötet
1. mötets öppnande
2. konstateras mötets laglighet och beslutförhet samt deltagarna
3. väljs mötets ordförande, sekreterare, två protokolljusterare och vid behov två rösträknare
4. godkänns mötets föredragningslista
5. besluts om storleken på anslutnings-, understöds- och medlemsavgiften för följande kalenderår
6. fastställs verksamhetsplanen (-erna) och ekonomiplanen
7. väljs styrelsens ordförande för de tre (3) följande kalenderåren
8. besluts om antalet medlemmar i styrelsen och vid behov om suppleanter för följande kalenderår
10. väljs för de tre följande kalenderåren styrelsemedlemmar i stället för dem som är i tur att avgå
11. väljs en eller två verksamhetsgranskare och vice verksamhetsgranskare eller /och en eller två revisorer och vid behov en eller två revisorssuppleanter
12. behandlas andra i möteskallelsen nämnda ärenden.
Om ordinarie möte meddelas senast två (2) veckor före mötet på brandkårens anslagstavla eller via skriftlig kallelse elektroniskt eller per post som tillställs varje medlem.
Om ärende, som en brandkårsmedlem vill få behandlat vid mötet, bör meddelas skriftligt åt styrelsen, för vårmötets del till slutet av januari och för höstmötets del till slutet av augusti.
Extraordinarie möte
10 §
Extraordinarie möte hålls då styrelsen anser det nödvändigt eller då minst en tiondedel av de röstberättigade medlemmarna skriftligt ber om det och meddelar om det ärende de önskar behandla.
Om extraordinarie möte meddelas på samma sätt och inom samma tid som beträffande brandkårens ordinarie möte.
Styrelsen
11 §
Brandkårens ärenden handhas av styrelsen till vilken hör ordförande och tre (3) - sex (6) medlemmar samt vid behov noll (0) - två (2) suppleanter, vilkas mandatperiod är ett kalenderår
Ordförande och ordinarie medlemmar väljs vid brandkårens höstmöte för tre (3) kalenderår så att årligen närmast en tredjedel (1/3) av dessa är i tur att avgå. Efter första och andra verksamhetsåret bestäms de som är i tur att av gå med lotten.
Den som väljs till styrelsen bör vara en myndig person. Styrelsen väljer inom sig en vice ordförande för ett kalenderår i gången.
Styrelsen är beslutför då ordföranden, eller vid förfall för denne, vice ordföranden och minst hälften av de övriga medlemmarna är närvarande. Som styrelsens beslut blir vid omröstningssituationer det förslag som majoriteten understöder. Om rösterna utfaller jämnt vinner den åsikt som mötets ordförande ansluter sig till. I personvalen avgör lotten.
Styrelsen sammankommer på kallelse av ordföranden, eller om hen är förhindrad, av vice ordföranden. Styrelsen bör också sammankallas då minst två (2) av styrelsens medlemmar skriftligt begär det av ordföranden.
12 §
Styrelsens uppgift är att:
- sköta brandkårens ärenden i enlighet med dessa stadgar och brandkårens mötesbeslut så att man kan uppnå de fastställda funktionella och ekonomiska målsättningarna,
- ansvara för utvecklandet av brandkårens verksamhet,
- bereda och föredra ärenden som tillkommer ordinarie möte,
- sammankalla brandkårens möten,
- utnämna brandkårens chef och annan nödvändig personal samt utnämna nödvändiga beslutsorgan,
- definiera befälets uppgifter och ansvara för att det befäl och annan personal som deltar i utryckningsverksamheten har sådan kompetens och utrustning som uppgiften kräver,
- fastställer nödvändiga instruktioner och andra bestående bestämmelser som är nödvändiga för verksamheten och ekonomin,
- bereda brandkårens funktionella och ekonomiska målsättningar,
- ansvara för ekonomin och skötseln av egendomen,
- göra framställningar om heders- och förtjänsttecken och övriga tecken samt besluta om beviljandet av brandkårens egna förtjänsttecken,
- representera brandkåren
13 §
Brandkårens chefs uppgift är att leda brandkårens verksamhet i enlighet med av styrelsen fattade beslut.
Tecknandet av brandkårens namn
14 §
Brandkårens namn tecknas av styrelsens ordförande eller vice ordförande och av styrelsen utnämnd annan medlem, var och en ensam. Namnundertecknaren bör vara en myndig person.
Räkenskaper
15 §
Brandkårens räkenskaper avslutas kalenderårsvis. Bokslutet bör lämnas till verksamhetsgranskaren/revisorn senast före utgången av februari månad. Verksamhetsgranskaren/revisorn bör avge sitt skriftliga utlåtande senast 15 mars.
Omröstningar
16 §
Har på brandkårens möte gjorts två eller flere understödda förslag, förrättas nödvändiga röstningar öppet. Personval förrättas vid fordran med slutna röstsedlar. Om rösterna faller lika, vinner det förslag som understöds av mötesordföranden. Vid personval avgör dock lotten.
Vid brandkårens möte har varje ordinarie medlem, hedersordförande, hederschef och hedersmedlem en (1) röst. Under provmedlemskapstiden har medlemmen yttranderätt vid föreningens möte, men inte rösträtt. En understödande medlem har yttranderätt vid brandkårens möte.
Ändring av brandkårens stadgar
17 §
I dessa stadgar kan göras förändringar då man har anmält om stadgeändringen i möteskallelsen och minst tre fjärdedelar (3/4) av de vid brandkårens möte avgivna rösterna understöder förslaget.
Brandkårens upplösning
18 §
Beslut om upplösning av brandkåren bör göras vid sammankallat brandkårsmöte med tre fjärdedels (3/4) kvalificerad majoritet av de vid brandkårens möte avgivna rösterna och fastställas tidigast tre (3) månader senare vid möte som sammankallats för att besluta om upplösning av brandkåren med lika kvalificerad majoritet.
Då man vid det senare mötet besluter om upplösning av brandkåren bör man samtidigt bestämma om hur brandkårens egendom skall användas för att stöda räddningsbranschens ändamål.
19 § Uppnådda medlemsrättigheter kvarstår.
Ikraftträdande
Dessa stadgar träder ikraft då de är godkända av föreningens vårmöte ddMM2025